Tips voor de kou

Brrr… wat is het koud!
Als wij het koud vinden buiten, zitten paarden vaak nog in hun zogenaamde thermoneutrale zone. Dit is het temperatuurgebied waarin een gezond paard prima in staat is om zichzelf op temperatuur te houden. Deze zone ligt voor paarden ongeveer tussen de -10⁰C en +15-20⁰C. (oudere paarden en geschoren paarden zijn hierop een uitzondering)

Hieronder een aantal tips bij de kou van dit moment
1. Water
Zorg ervoor dat je paard altijd kan drinken, ook als het zo koud is. Geef ze bij voorkeur lauw water. Indien dit niet gaat, controleer dan minstens 2x per dag of er nog genoeg water in de drinkbakken zit en/of de leidingen niet bevroren zijn.
2. Ruwvoer
Zorg ervoor dat je paarden beschikken over voldoende ruwvoer, dit is namelijk hun manier om zichzelf warm te houden. Je kunt bij koude temperaturen éxtra ruwvoer, slobber of bietenpulp voeren. Paarden die vooral buiten staan, kun je voor iedere 5 graden aan vorst 15-20% meer hooi geven om aan de juiste behoefte te voldoen.
Slobber of bietenpulp kun je ook met warm water bereiden, hierdoor heb je een warme voedzame maaltijd voor je paard.
3. Schuilplaats
Als je paard 24/7 buiten staat, is het belangrijk dat ze een plek hebben waar ze kunnen schuilen, bijv. een schuilstal. Indien dit niet mogelijk is, is een gebouw of een bosrand ook al iets om je paard wat beschutting te geven.
4. Dekens
Oudere paarden en paarden die geschoren zijn, kunnen zich ondanks bovenstaande maatregelen soms toch minder goed warm houden. Zij hebben dus eerder bescherming nodig tegen de kou. Doe ze dan een (extra) deken op om ze te helpen zich warm te houden. Let er wel op, dat je deze tijdig vervangt als die nat is geworden.
5. Zachte ondergrond
Als je paard gevoelige hoeven heeft of (gevoelig voor) hoefbevangen is, let dan bij koud weer extra op. Doordat de wei etc. vaak niet vlak is als die bevriest, kan het voor hen extra pijnlijk zijn. Probeer ze op een zachte ondergrond te zetten of op een vlak stuk. Let ook op met je voer, belangrijk is dat je krachtvoer weinig suikers bevat.
6. Hoefijzers
Heeft je paard hoefijzers? Let dan goed op als het glad is; probeer te voorkomen dat hij gaat ‘schaatsen’. IJs of sneeuw kan ook aan de hoefijzers vastvriezen, waardoor er ‘sneeuw-/ijsballen’ onder de voeten ontstaan, controleer hier goed op.