Diensten
Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van de verschillende diensten die wij aanbieden. Klik hieronder op de gewenste dienst voor meer informatie.
Castratie
Als een hengst niet voor de voortplanting wordt gebruikt, zullen de meeste eigenaren hem laten castreren. Ze worden dan veel makkelijker in de omgang en kunnen van weidegang genieten met soortgenoten.
Paardenpraktijk de Peelkant castreert volgens de halfbedekte methode: de hengst wordt onder narcose gebracht en bij het liggende dier worden de testikels na een lokale verdoving verwijderd. Het buikvlies wordt gesloten zodat de darmen niet uit de wond kunnen zakken. De castratie vindt meestal aan huis plaats in de eigen omgeving van het dier, waardoor het minder stress ervaart. Castreren kan vanaf de leeftijd van ongeveer een jaar.
Chippen en paardenpaspoort
Het is al meer dan 10 jaar wettelijk verplicht dat paarden, pony’s en ezels in Nederland een chip en een paspoort hebben. Het paspoort wordt gebruikt voor identificatie en het noteren van entingen en medicijnen die het paard voorgeschreven heeft gekregen.
Vanaf de leeftijd van 6 weken is het mogelijk een veulen te chippen en vanaf 6 maanden moet het verplicht gechipt zijn.
Wij kunnen voor u een veulen chippen en een registratieformulier invullen. Daarmee kan bij een paspoortuitgevende instantie een paspoort aangevraagd worden.
Doping
Over doping wordt veel gesproken en geschreven. Ook in de paardensport wordt geprobeerd met bepaalde middelen de prestaties te verhogen of problemen te verbloemen. De KNHS en FEI staan het gebruik van doping niet toe en nemen op wedstrijden regelmatig bloed en urinemonsters om te controleren op verboden stoffen.
Als uw paard medicijnen krijgt en u neemt ook deel aan wedstrijden is het verstandig de lijst van verboden stoffen te raadplegen. U kunt daar controleren of het medicijn verboden is en wat de aanbevolen wachttijd is tot het middel uit het paard verdwenen is. Er zijn ook voeders of supplementen die dopingpositief zijn. Soms worden paarden positief getest, omdat ze per ongeluk uit de bak van een stalgenoot, die medicijnen krijgt, hebben gegeten.
Het is goed om te weten dat er medicijnen zijn die het paard uitsluiten voor de slacht. ‘Buut’ is daar een voorbeeld van.
De lijst met verboden stoffen van de KNHS en FEI vindt u hier: https://prohibitedsubstancesdatabase.feicleansport.org/
Echo- en röntgenonderzoek
Paardenpraktijk de Peelkant beschikt over meerdere scanners met verschillende probes waardoor het mogelijk is kwalitatief goede beelden te maken van pezen en banden of de buik. Bij de merriebegeleiding is de echo niet meer weg te denken.
De praktijk beschikt zowel over een vast röntgenapparaat als een mobiel apparaat waarmee aan huis foto’s gemaakt kunnen worden. U vindt daar meer informatie over bij het onderwerp keuringen.
Embryospoeling en -transplantatie
Tijdens het dekseizoen worden door het team vele embryospoelingen en -transplantaties uitgevoerd. Dit houdt in dat met behulp van speciale spoelvloeistof een embryo van zes tot acht dagen uit de baarmoeder van een merrie wordt gespoeld en daarna wordt overgezet in een andere merrie.
Voor goede resultaten moeten de donormerrie en draagmerrie goed gevolgd worden tijdens de hengstigheid, om het moment van de eisprong nauwkeurig te bepalen. Zo kan goed worden vastgesteld op welk moment de donormerrie gespoeld kan worden en wanneer de draagmerrie klaar is om het embryo te ontvangen. Om de transplantatie te laten slagen, moeten de donormerrie en de draagmerrie in bijna hetzelfde stadium van de hengstigheidscyclus te zijn.
Gebitsbehandelingen
Zowel jonge als oudere paarden kunnen gebitsproblemen hebben. Als ze jong zijn, kunnen er problemen ontstaan bij het wisselen. Als ze ouder zijn, kunnen de kiezen scheef afslijten waardoor haken en scherpe punten op de kiezen ontstaan. Er kunnen ook ontstekingen bij de kiezen en tanden voorkomen waardoor ze los gaan staan. De paarden kunnen proppen maken en/of vermageren.
Ons team doet gebitscontroles en de meeste behandelingen aan huis. Als het nodig is, krijgt het paard een lichte verdoving. Gebitsbehandelingen kunnen ook op de kliniek in Wilbertoord gedaan worden.
Keuringen
De Peelkant heeft grote expertise met klinische en röntgenologische keuringen. De keuringen vinden bij voorkeur plaats in Wilbertoord waar alle faciliteiten voorhanden zijn. De Peelkant kan ook thuis foto’s maken. Meer info daarover vindt u onderaan deze pagina. Het paard moet geleid worden door een ervaren persoon. Het paspoort of (een kopie van) het stamboekpapier dient aanwezig te zijn. U kunt o.a. foto’s laten maken voor:
- aan- en verkoopkeuringen,
- kreupelheidsonderzoek,
- screening (op OCD),
- hals en rug foto’s.
Kreupelheidsonderzoek
Voor veel eigenaren is het een teleurstelling als hun paard kreupel is. Zeker als het om een sportpaard gaat. Het team van de Peelkant heeft veel expertise met het uitvoeren van een kreupelheidsonderzoek.
Het paard wordt gemonsterd op de rechte lijn en op de cirkel en vaak worden buigproeven gedaan. Door middel van verdovingen wordt gezocht naar de precieze plek van de kreupelheid. Met behulp van echoapparatuur en röntgenfoto’s kan vrijwel altijd de oorzaak van het probleem opgespoord worden. In een enkel geval is het nodig door te verwijzen om een CT scan of een MRI te laten maken.
Afhankelijk van de oorzaak wordt een behandelplan opgesteld. Kreupelheidsonderzoek wordt bij voorkeur op de praktijk gedaan.
Ontwormen
Het ontwormen van paarden en pony’s is van groot belang. Er zijn verschillende soorten wormen die ieder hun eigen bestrijdingswijze hebben. De leeftijd van de paarden speelt een rol in de keuze voor het wormmiddel. Ontwormen is maatwerk: standaard 4 x per jaar ontwormen is niet aan te raden.
Om te voorkomen dat wormen ongevoelig worden voor de middelen die nu in de markt zijn, heeft de overheid besloten dat wormmiddelen alleen nog via de dierenarts verkocht mogen worden. Ze mogen alleen uitgegeven worden op het chipnummer van de paarden.
Het is mogelijk de mest te laten onderzoeken op de aanwezigheid van wormeieren. We hebben daarvoor onderzoekkits op de praktijk.
Onze dierenartsen geven graag advies over een goede ontwormingsstrategie.
Spoed
In sommige gevallen is het noodzakelijk dat een dierenarts snel komt om uw paard te onderzoeken. Een spoedgeval kan niet wachten tot de volgende dag. In onze praktijk is er altijd (24/7) een erkend paardendierenarts beschikbaar voor spoedgevallen.
Voorbeelden van een spoedgeval zijn:
- een geboorte die niet vlot verloopt of een veulen met een afwijkende ligging,
- zieke veulens: niet drinken, suf, koorts, kreupel of een dik gewricht,
- acute benauwdheid,
- paarden met koorts (39 of hoger),
- ongevallen,
- koliek,
- duidelijke hoef- of spierbevangenheid,
- grote diepe wonden,
- acuut oogprobleem.
Het is altijd mogelijk te bellen voor overleg als zich een situatie voordoet die u niet vertrouwt. Voor een spoedgeval belt u direct naar het volgende nummer: 0485 – 346 892
Vaccinatie
Er zijn meerdere infectieziekten waartegen u uw paard kunt laten vaccineren.
- Influenza/Tetanus (verplicht bij KNHS wedstrijden en sommige andere evenementen)
- Rhinopneumonie
- Droes
- West Nile virus
De eerste drie infectieziekten kunnen ernstige luchtweginfecties veroorzaken. Rhinopneumonie kan ook de oorzaak zijn van abortus bij dragende merries. Overleg met ons welke vaccinaties voor uw paard(en) van belang zijn en vanaf welke leeftijd het mogelijk is.
Paarden en pony’s, geboren vanaf 2022, krijgen 3 basisentingen in plaats van 2 basisentingen. Alle veulens die (vanaf) dit jaar geboren zijn, vallen onder de nieuwe regeling. Het betreft enkel de influenza/tetanus, oftewel de griepenting.
Influenza/Tetanus
Wanneer moet mijn veulen geënt worden?
– 1e enting: vanaf 6 maanden
– 2e enting: 3 weken tot 60 dagen na de 1e enting
– 3e enting: binnen 6 maanden na de 2e enting
Hoe kan ik dit voor mijzelf makkelijk maken?
– 1e enting op 6 maanden leeftijd
– 2e enting op 7 maanden leeftijd
– 3e enting op 1 jarige leeftijd
Let op! Is jouw paard/pony vóór 2022 geboren? Dan volstaat een basisenting van 2 entingen, waarbij de 2e enting herhaald is in 3 weken tot 3 maanden na de eerste enting.
Welke (niet-verplichte) entingen bestaan er nog meer?
Rhinopneumonie/herpes enting (EHV 1,4)
– basisenting: 2 entingen met 4-6 weken tussentijd
– herhaling: ieder half jaar
– vooral belangrijk bij drachtige merries en paarden die veel in direct contact komen met ‘vreemde’ paarden (bijvoorbeeld internationale wedstrijdpaarden)
– alle paarden op dezelfde stal moeten geënt worden
West Nile virus
– basisenting: 2 entingen met 4-6 weken tussentijd
– herhaling: ieder jaar vóór het muggenseizoen (maart-april-mei)
– enkel waardevolle paarden enten: dit virus wordt via muggen overgedragen
Droesenting
– basisenting: 2 entingen met 4 weken tussentijd
– herhaling: iedere 3-6 maanden
– vooral bij besmette (opfok)bedrijven of bedrijven waar preventief geënt wordt
– alle paarden op dezelfde stal moeten geënt worden
Let op: de richtlijnen voor de vaccinaties kunnen per land verschillen, controleer dus tijdig voorafgaand aan de wedstrijd welke richtlijnen er voor het betreffende land gelden.
Zie hier de richtlijnen die van toepassing zijn in het buitenland: Richtlijnen vaccinatie
Wondbehandeling
Helaas komen wonden nogal eens voor bij paarden. Wonden aan het hoofd en het lichaam genezen meestal zonder problemen. Wonden aan de benen hebben veel tijd nodig en er kan wild vlees ontstaan.
Het is verstandig direct na het ontstaan van de wond contact op te nemen met de praktijk voor overleg of hechten noodzakelijk en mogelijk is. Het hechten van een wond kan het beste binnen 8 uur na het ontstaan gebeuren. Sommige wonden kunnen beter onder verband behandeld worden. Deze behandelingen kunnen over het algemeen aan huis plaatsvinden. Ook het verwijderen van wild vlees kan thuis gebeuren. In overleg wordt het paard op de kliniek in Wilbertoord behandeld.
Zieke paarden
Er zijn vele oorzaken waardoor een paard ziek kan worden. Dat kan zich op vele manieren uiten zoals:
- geen eetlust,
- lusteloos,
- koorts,
- hoesten,
- neusuitvloeiing,
- stijf lopen/hoefbevangen,
- kreupel lopen,
- slechte vacht/huidproblemen,
- vermageren,
- koliek/liggen en rollen.
De dierenarts die het paard bezoekt, zal een algemeen onderzoek doen, een behandeling instellen en evt. medicijnen achterlaten. Soms kan een bloedonderzoek of ander aanvullend onderzoek, zoals een echo, nodig zijn.
Euthanasie paard
Als u de overtuiging heeft dat het beter is voor uw paard om het dier in te laten slapen, dan kunnen wij dit voor u op een snelle en vrijwel pijnloze manier uitvoeren. Dit kan bij u thuis of op onze locatie in Wilbertoord.
Uw paard krijgt hierbij eerst een sedatie toegediend, waardoor het paard suf wordt en al weinig meer merkt van de toediening van het euthanasie-middel. Na de sedatie blijft het paard nog wel staan en is hij of zij nog aanspreekbaar, zodat u nog afscheid kunt nemen.
Na toediening van het euthanasie-middel raakt het paard na ongeveer 1 minuut buiten bewustzijn en zal enkele minuten later sterven.
Afvoeren van het gestorven dier kan op verschillende manieren, maar dit gaat meestal via Rendac. Om te voorkomen dat het dier lang blijft liggen voordat Rendac het ophaalt is het raadzaam de euthanasie ’s middags uit te voeren en niet op een vrijdag of in het weekend. Rendac kan meteen na het laten inslapen van uw dier gebeld worden, waarop zij vrijwel altijd de volgende dag komen.
Hoewel euthanasie altijd een moeilijke en emotionele handeling blijft, is een snelle en correcte uitvoering erg belangrijk voor de verwerking ervan. Dit speelt vaak een rol in de nagedachtenis aan uw paard.