Icanta (Andiamo x Cantos) derde op Centrale Keuring Noord-Brabant

Bron: Paardenkrant, door Jacquelien van Tartwijk

SCHAIJK – Telden de springrubrieken op de CK van Noord- Brabant in het verleden juist veel kapitale fokmerries, langzaam maar zeker stijgt het aandeel van merries met juist weinig formaat. Voor de finale afgelopen zaterdag op de CK in Schaijk selecteerde de jury de springmerries met de meeste ontwikkeling. In deze groep sprong kampioene Idiella eruit. Zij beschikt juist wel over maat, formaat, voldoende jeugd en rasuitstraling.

Idiella (v. Emerald van ’t Ruyters- hof) maakte op de stamboekkeuring al indruk met 85 punten voor exterieur en springen, waaronder 90 voor vermogen. Op stand is het een zeer attente merrie, met een aansprekende voorhand. Wel is ze wat hoog in de croupe. In draf wist ze ook de aandacht naar zich toe te trekken en walste ze met veel afdruk door de baan. Daarbij gooide ze de staart er vaak erg hoog en scheef op. Juryleden Henk Dirksen, Arnold Kootstra en Petro Trommelen roemden de merrie om haar royale ontwikkeling, goede verrichtingen en bovenal haar atletische vermogen. Wim van Dijck uit Hilvarenbeek fokte Idiella uit de elitemerrie Woradiella (Oramé x Lemmod x Goodtimes). Van Dijcks vader kocht betovergrootmoeder Ellamor (v. Amor) destijds als veulen en met haar werd de stam opgebouwd. Hoewel het een veelzijdige stam betreft, koos Van Dijck bewust voor de springrichting. Idiella mag Noord-Brabant vertegenwoordigen op de NMK samen met nog vijf driejarige springmerries, geselecteerd uit de groep van negen finalisten.

Rauw
Als tweede koos de jury voor de nog wat rauwe Impression (v. Zam- besi) van G. Meulepas. De stoere stekharige vos met wat onderhals, walste met veel afdruk door de baan. Daarbij kon ze iets meer sou- plesse hebben. Haar moeder Wan- nan (Kannan x Burggraaf) is onder meer een halfzus van Grand Prix- paard Vienna (v. Lux) en is al pre- ferent en prestatie.

Derde werd de mooi gemodelleerde Icanta (Andiamo x Cantos) van Jan Pen, een lang gelijnde edele merrie die met veel takt en balans door de baan draafde, maar in stap wat kort bleef. Haar moeder springt interna- tionaal 1,50 m en leverde twee jaar geleden de kampioensmerrie Gra- cia (v. Zirocco Blue VDL).

Ook op de vierde plek een zeer aan- sprekende, charmante merrie met makkelijke bewegingen. Het gaat om Ireuza (Numero Uno x Heart- breaker x G.Ramiro) van J. Lamers en M. van der Struis.

Als laatste mag Ipwiths (v. Etoulon VDL) van de Bemi Hoeve naar Er- melo. Een jeugdige merrie met een edele hals en wat fijn, maar wel hard beenwerk. Zij draafde makke- lijk en bleef daarbij wat hoog in het kruis. Net niet mee mocht de jeug- dige, maar wel mooie Kannan- dochter Itina van het Maaskantje. Ze heeft een goed sporttype, met een wat zware halsaanzet. De beste beweger leek de naamloze Clarimo-dochter I (mv. Padinus) van M. Bekkers. Ze heeft een goed springmodel en ging in draf met veel takt en balans door de baan. Zij haalde de kopgroep net niet. Van de 27 gepresenteerde driejarigen werden er maar liefst twaalf kleiner dan 1,65 m gemeten.