Veulenpakket

Het begint eindelijk lente te worden, de eerste veulens zijn geboren. Waar moet u op letten vóór, tijdens en na de geboorte?Vóór de geboorteDe drachtige merrie moet voldoende beweging krijgen en goed gevoerd worden. Het is aan te raden om de merrie in het laatste trimester van de dracht te vaccineren tegen influenza en tetanus. Zo bevat de biest (= eerste melk) voldoende afweerstoffen voor het veulen.Wat zijn de eerste tekenen voor het veulenen?

  • Opzwellen van de uier
  • Verdikken van de (achter)benen
  • Vocht onder de buik
  • Verslappen van de banden naast de staartwortel
  • Kegelen (= wasachtig druppels aan de tepel) à veulenen meestal binnen 24-48 uur

Tijdens de geboorteLigt het veulen niet correct? Ziet u een rode zak in plaats van een witblauwe blaas? Bel dan gelijk de dierenarts! Zet alvast een schone emmer met lauwwarm water en een schone handdoek klaar.Dit jaar zijn er vanaf heden veulenpakketten bij ons beschikbaar. Ieder veulenpakket bevat het volgende:– staartbandage– ontsmettingsmiddel voor de navel– glijmiddel– thermometer– veulenclysma– flesje (om biest te geven)– veulenchecklistDe kosten van een veulenpakket zijn € 23,50. Het pakket kan afgehaald worden op de praktijk in WilbertoordNa de geboorteWaar let u op in de eerste uren dat het veulen geboren is?– het veulen staat binnen 1 tot 2 uur– het veulen drinkt binnen 2 uur– het veulen mest binnen 3 uur– de nageboorte komt eraf binnen 6 uurWanneer belt u de dierenarts?– het veulen is slap, sloom en heeft geen zuigreflex– het veulen drinkt of mest helemaal niet– het veulen staat erg te persen zonder mest of urine– de nageboorte komt er niet (volledig) afOudere veulensWij raden aan om veulens te ontwormen op 2 maanden en 5 maanden leeftijd met Panacur of Strongid-P tegen spoelwormen. Overleg met een van onze dierenartsen welk middel u het best kunt gebruiken.Alle paarden en pony’s, geboren vanaf 2022, worden 3x gevaccineerd voor influenza/tetanus:

  • 1e enting = na 6 maanden leeftijd (niet eerder)
  • 2e enting = 21-92 dagen na de 1e enting
  • 3e enting = tot 6 maanden na de 2e enting

Dit is de nieuwe regelgeving vanuit de KNHS. Vaccinaties voor rhinopneumonie zijn niet verplicht, maar wel aanbevolen. De basisenting bestaat uit een dubbele vaccinatie met 4-6 weken tussentijd. Veulens mogen al vanaf 3-4 maanden leeftijd gevaccineerd voor rhinopneumonie.

 

Wilt u graag een veulenpakket? Dan kunt u ons bellen op 0485-346 892